Teamleader Blog Article

5 Slimme tips om als MKB tijd te besparen

5 Slimme tips om als MKB tijd te besparen

Voor veel MKB’ers voelt het alsof er simpelweg niet genoeg uren in een dag zitten om alles af te krijgen. Om het in de woorden van de Griekse Theophrastus te zeggen: tijd is nu eenmaal ons kostbaarste goed.

Bij een jonge, snelgroeiende onderneming is het vaak de oprichter die zich maar al te graag in tweeën wil delen. Voor jou zal dat vast niet anders zijn, wat betekent dat sommige projecten of taken niet de aandacht krijgen die ze verdienen.

Het internet staat vol tips hoe je tijd kunt besparen. Om het je makkelijk te maken helpen we je natuurlijk een handje, dus hierbij 5 tips die jou helpen efficiënter te werken: 

1.    Probeer vooruit te plannen

timetrackingEen goede planning is belangrijk om je tijd het best in te delen. Probeer elke dag 5 of 10 minuten uit te trekken om je agenda op te stellen. Of je nu kiest voor een elektronische of papieren versie, het belangrijkste is dat je op één plaats bijhoudt wat je moet doen en wanneer het af moet zijn. Gebruik bij voorkeur een kalender die je overal mee naartoe kan nemen, zoals een mobiele applicatie voor smartphones.

Tip: Houd er altijd rekening mee dat er onverwachte dingen kunnen gebeuren, dus neem altijd wat extra tijd op in je planning. Op deze manier kun je de tijd die je hebt efficiënt indelen en behoud je het overzicht van al je taken.

2.    Houd bij hoe lang je ergens aan werkt

Uitgaande van het idee dat jouw tijd geld waard is – voor jou of voor je klanten – helpt het om prioriteiten te stellen. Door bij te houden hoe lang je ergens aan werkt, krijg je inzicht in de knelpunten binnen projecten en leer je jouw tijd efficiënter invullen. Met een time management tool kun je dit gemakkelijk doen. Timetracking is zo'n tool die jou erbij kan helpen en jou een handig overzicht geeft. Het motiveert je bovendien om op één taak te focussen en bijzaken op een ander moment in te plannen. 

3.    Vermijd micromanagement

Micromanagement is een boosdoener als het gaat om zowel efficiency, als het besparen van tijd. Het begint bij het personeel: bouw een sterk en gemotiveerd team, zodat zij zich optimaal inzetten voor je onderneming. Micromanagement lijkt in eerste instantie onschuldig, maar de hete adem van een manager in de nek van werknemers kan van invloed zijn op de betrokkenheid en zin voor initiatief van personeel. Wanneer je zelf een stap terug zet en medewerkers stimuleert, kunnen ze ervaring, kennis en vaardigheden opdoen te groeien. Gun hen de ruimte om projecten zelf te voltooien en blijf ze feedback geven waar ze van kunnen leren.  Steve Jobs zei het al: “Het heeft geen zin om slimme mensen in te huren en hen vervolgens te vertellen wat ze moeten doen. We nemen slimme mensen aan zodat ze óns kunnen vertellen wat we moeten doen.”

agenda planning

4.    Maak gebruik van reis- en wachttijden

Werken vanaf één vaste locatie is passé: met een goede wifi-verbinding kom je al een eind. Toegegeven, stapels dossiers uitladen en bekijken is niet overal handig – maar moet alles tegenwoordig nog op papier? Dankzij alle beschikbare hedendaagse technologie zoals de Cloud, zijn deze digitale bestanden altijd en overal beschikbaar. Denk bijvoorbeeld ook aan meetings via videoconferentie, of aan smartphone-applicaties waarmee je jouw agenda of klantgegevens kan beheren, waar je ook bent. Maak van reis- en wachttijden je nieuwe werktijden en leer op deze manier tijd te besparen. 

5.    Automatiseer waar mogelijk

Wie wil groeien, kan simpelweg niet alles handmatig blijven doen. Het kost je veel tijd én het wordt steeds lastiger een goed overzicht te behouden. Maak daarom gebruik van tools die je een handig overzicht geven. Naast een timemanagement tool waar je je tijd mee kunt bewaken, is bijvoorbeeld een CRM-tool ook handig om je klantgegevens razendsnel op te zoeken en bij te werken.

Wil je meer weten over hoe je nóg efficiënter kunt werken en tijd kunt besparen? Download dan het E-book Timemanagement voor meer tips & tricks.

                                                                          Download E-book