Teamleader blog
Teamleader Blog Article

Ben Tiggelaar: “Creatieve routines maken je een betere ondernemer”

Pauline Veenstra Pauline Veenstra on 24 jan 2020 in Work Smarter

Ben Tiggelaar: “Creatieve routines maken je een betere ondernemer”

Creativiteit is de sleutel tot een concurrerend bedrijf. Als het aan ondernemers-goeroe Ben Tiggelaar ligt, wordt het voortaan een kernproces binnen je bedrijf. “Je bent creatiever dan je denkt, die creativiteit kan je helpen om jezelf te onderscheiden van de concurrentie. Alles wat niet creatief is, kan in de toekomst namelijk door robots worden gedaan.”

Het belang van creatieve routines

Als ondernemer ben je altijd bezig met het verzinnen van nieuwe dingen. Bijvoorbeeld als je een bouwbedrijf hebt en er ineens nieuwe wetgeving is waar je op moet inspelen.

Dan moet je creatief zijn. “Veel mensen gaan dan direct op bezoek bij iemand die creatief is voor een ‘creatieve injectie’”, vertelt Ben. “Ik ben me gaan realiseren dat je creativiteit meer als een kernproces moet beschouwen. Iets dat thuishoort in je eigen bedrijf.”

Groeien met goede gewoontes

“Een tijdje geleden was ik bij een goede vriend met een makelaarskantoor. Hij heeft jarenlang een prijs voor de hoogste klantwaardering en groei gewonnen, zelfs in crisistijd. Ik vroeg hem waarom anderen in die tijd zoveel problemen kregen en hij niet.”

“Hij zei: “Weet je, ik doe niet zoveel bijzonders. Als mensen ons bellen over een woning die te koop staat, vragen we altijd of we hun wensen en gegevens mogen vastleggen. Als er dan later iets voorbij komt dat bij hen past, heb je direct een potentiële klant. Concurrenten doen dit ook wel eens, maar het grote verschil zit hem erin dat wij het ALTIJD doen.””

Ben Tiggelaar quote gewoontes

Door iets ALTIJD te doen wordt het onderdeel van je proces. Dat is geen rocket science, maar je moet er wel over nadenken en werk van maken.”

Drie soorten creatieve routines

Ben onderscheidt drie soorten creatieve routines die jou kunnen helpen om creatiever te ondernemen:

  1. Creatieve routines met klanten
  2. Creatieve routines met medewerkers
  3. Creatieve routines voor jezelf

Creatieve routines met klanten

De eerste routine draait om je klanten. Ben vertelt: “Ik probeer minstens één keer per jaar een avond met een groep klanten bij elkaar te zitten. We gaan dan samen eten en nadenken over waar de markt naartoe gaat. Iedereen mag een vraag meenemen om in de groep te gooien. Het enige wat het kost is een etentje voor een man of zeven à acht. Voor die prijs heb ik allemaal nieuwe ideeën.”

Tip: Probeer je in te leven in de belevingswereld van je klant. Bij Disney werkt het zo: al ben je de hoogste baas, je moet minimaal een dag aan de frontlinie werken.

Creatieve routines met medewerkers

Wil je dat medewerkers al hun creatieve ideeën inbrengen in vergaderingen? Psychologische veiligheid is het toverwoord. Je moet je veilig voelen om met gekke, afwijkende ideeën te durven komen. Hoeveel goede ingevingen zijn binnen jouw bedrijf verloren gegaan omdat iemand ze niet durfde te opperen?

Ben Tiggelaar quote psychologische veiligheid

“Stel, je hoort in de meeting het woord ‘scrum’ en je weet niet wat het is. Harrie tegenover je kent het woord duidelijk, hij knikt namelijk. Je besluit het dus later aan Harrie te vragen. Dan blijkt dat hij het ook niet wist. Mensen durven geen vragen te stellen omdat ze bang zijn om dom over te komen. Zorg er dus voor dat iedereen zich veilig voelt om vragen te stellen of een gaaf idee te vertellen. Dan kan iedereen direct meedoen.”

Tip: Durf zelf het goede voorbeeld te geven en stel je kwetsbaar op. Er moet altijd iemand de eerste zijn.

Nieuwe klant binnengehaald? Met Teamleaders projectmanagementsoftware houd je grip op ieder project en zet je je team optimaal in.

Creatieve routines voor jezelf

De meeste ondernemers zijn niet helemaal bij met de allernieuwste trends in social media of tech. Weet je wie dat wel zijn? Je kinderen. Begin dus snel met reverse mentoring. Dit wil zeggen dat je leert van de jongere generatie van wie jij normaal gesproken de mentor bent. Ben gebruikt dit principe zelf ook: “Ik heb aan mijn jongste dochter gevraagd om mij een korte cursus Instagram te geven!”

De ideale werkweek

“Aan het einde van elk jaar gaan mevrouw Tiggelaar en ik samen zitten. Wat vonden we een goede werkweek? Wanneer hebben we echt lol in onze activiteiten, voelen we ons sterk en krijgen we energie? Bepaald soort werk past bij je, maar dit kan periodiek veranderen.”

“Een fijn leven begint met een analyse van wat wij beschouwen als een goede week. Gebruik dit om een planning te maken voor komend jaar. Die beste werkweek van het jaar doen we dan gewoon keer 52!