Teamleader Blog Article

Feit: papieren werkbonnen zijn 100% vervangbaar.

Marlous Stam Marlous Stam on 04 okt 2019 in Werkbonnen

Feit: papieren werkbonnen zijn 100% vervangbaar.

Feit: Papieren werkbonnen zijn niet meer van deze tijd.

Slordig, onprofessioneel, onnauwkeurig, snel verloren en tijdrovend. Goed nieuws: ze zijn 100% vervangbaar.

Vakmannen die geen half werk leveren, zweren bij een nauwkeurige werkbon.

Een werkbon is het favoriete wapen van technici, installateurs, bouwbedrijven en andere Handige Harry’s wanneer ze bij een klant werken. Je houdt er je gewerkte uren mee bij, maar ook afgelegde kilometers, gebruikte materialen en misschien extra informatie zoals beschrijvingen of foto’s. 

Werkbonnen kunnen op verschillende manieren worden ingezet. Bij een interventie zal een reparateur bijvoorbeeld vaak beginnen met een lege werkbon. Ter plekke bij de klant wordt dan alle nodige info toegevoegd tijdens of vlak na het uitvoeren van de klus. Daarna kan de klant de bon ondertekenen.

De werkbon kan ook al helemaal zijn voorbereid, zoals wanneer je begint bij een goedgekeurde offerte. In dat geval zal de werkbon meestal een stuk meer details bevatten, omdat de grootte van de klus van tevoren al beter viel in te schatten.

 

Hoe efficiënt spring jij om met werkbonnen? Doe de test!

 

 

In alle gevallen geldt: hoe nauwkeuriger de werkbon, hoe beter voor jouw bedrijf. 

Op basis van de werkbon wordt vaak de factuur gemaakt. Wie graag correct betaald wordt, springt dus beter niet al te slordig om met werkbonnen. Jammer genoeg werken heel wat vakmannen nog met papieren of ouderwetse werkbonnen. De nadelen spreken voor zich:

1. Bonnen worden na de uitvoering van het werk ingevuld. Soms zelfs dagen erna. Daardoor zijn ze vaak onnauwkeurig.

2. Bonnen worden soms nog met de hand ingevuld. Wie de factuur opstelt, mag beginnen met ontcijferen. En blauwe of gele doordrukbriefjes zijn zo mogelijk nog slechter leesbaar dan het origineel.

3. Onleesbaar of niet, het invoeren van zo’n bon kost altijd tijd. Meer dan je zou willen. Prijzen van toestellen en materialen moeten worden opgezocht, BTW-tarieven toegevoegd en natuurlijk moet ook de factuur nog gemaakt worden. Overtypen is echt niet meer van deze tijd.

4. Kopiëren en plakken is niet veel beter: van een Excel-sheet naar de uiteindelijke factuur gaat tijd en nauwkeurigheid verloren.

5. Het is 2019. Papieren werkbonnen laten geen geweldige indruk na op de klant.

6. Een papieren werkbon moet ook weer op kantoor terecht komen. Anders komt er nooit een factuur. Ook hier gaat kostbare tijd verloren.

De slimme vakmannen die digitale werkbonnen gaan gebruiken, willen nooit meer terug:

“Een minderheid gebruikt nog de papieren werkbonboekjes. Tegenwoordig halen veel installateurs een mobiele printer en een laptop boven bij de klant, in combinatie met bijvoorbeeld Excel of een op maat gemaakt programma. Maar dat is niet veel beter: alles invoeren en de printer installeren duurt wel even. Of ze moeten inloggen op de server van het werk, en dan is ineens het inktpatroon op. Dan hoor je een klant bijna denken: ‘Betaal ik hiervoor €100 per uur?’”

Campaign_BGD_Testimonials_Climatronix_Blog1

“En dat terwijl je gewoon een iPhone kan bovenhalen met een op voorhand voorbereide werkbon. Die is dan op 1 minuut af, terwijl een ander een heel boek schrijft. Niet te vergelijken.”

Tomas Van De Vijver, Climatronix