Teamleader Blog Article

Financiering gezocht! Hoe maak je kans op een kapitaalinjectie?

Pauline Veenstra Pauline Veenstra on 13 feb 2020 in Work Smarter

Financiering gezocht! Hoe maak je kans op een kapitaalinjectie?

Investeringen zijn broodnodig voor de groei van je bedrijf. Investeerders Alexander Ribbink en Marijn van Aerle vertelden op Work Smarter 2019 hoe je als ondernemer de meeste kans maakt op financiering.

Hoop kost geld

Om je bedrijf te laten groeien, heb je hoop nodig. Hoop dat je product populair wordt, je meer omzet gaat maken en de juiste mensen op de juiste plek zet. Alexander vertelt: “Hoeveel hoop durf je te investeren? Dat is een moeilijke balans.” 

“Als je extra mensen aanneemt omdat je hoopt op groei, kost dat geld. Dan heb je die groei wel nodig, anders heb je een probleem. Aan de andere kant, als je niet investeert in die verkoper, je product of marketing, dan komt er ook geen groei.”

Teamleader laat je bedrijf efficiënter draaien op 5 vlakken: klantrelaties, verkoop, facturatie, projectmanagement en support. Zo houd jij tijd over voor groei.

Geld voor de ondernemer of het bedrijf?

Als ondernemer ben je het gezicht van je bedrijf. Wat geeft bij investeerders eigenlijk de doorslag, de potentie van je onderneming of de geschiktheid van de ondernemer? “Een excellente ondernemer kan van een matig idee iets moois maken”, vertelt Alexander. Het tegenovergestelde is ook waar. “Een slechte ondernemer kan een goed idee in principe ook laten falen.” 

Hoe staat het met jouw ondernemersskills? Maak voor je aan de financieringsaanvraag begint een SWOT-analyse. Zo breng je in kaart waar je goed in bent en waar je het meeste kunt leren. Of je man of vrouw bent, zou niet uit moeten maken voor een investeerder. Helaas ziet Alexander nog veel onbedoeld seksisme in de markt: “Geld wordt nog steeds het meest uitgegeven door mannen aan mannen”.

NL_Blog_WSNLFinancingAlexanderRibbinkMarijnvanAerle_inline 1

Tips om financiering te krijgen

Benieuwd hoe je zelf aan financiering kunt komen? Deze tips helpen je op weg.

  • Tip 1: Marijn van Aerle is CTO bij Floryn, hier kun je terecht voor financiering van € 10.000 tot € 2 miljoen. “Kapitaal ophalen is gewoon een salesproces”, vertelt Marijn. “Begin bij je slechtste kandidaten en verbeter je pitch continu. Dan ben je voorbereid voor als je bij de echte kanonnen komt.”
  • Tip 2: Onderzoek goed hoeveel kapitaal je nodig hebt. Maak een solide financiële prognose van je bedrijf om te laten zien aan potentiële investeerders. Op basis daarvan stel je een one-pager op. Dit is een document van een pagina waarin je de hoofdlijnen van je investeringsvoorstel uiteen zet.
  • Tip 3: Bouw een minimum viable product (MVP). Marijn vertelt: “Bouw zo min mogelijk, dan verlies je geen ton aan programmeurs, maar kun je lessen halen uit je verkoop. Jij moet aannemelijk maken dat je bepaalde beloftes maakt op basis van bepaalde data en metrics.”
  • Tip 4: Kies een investeerder die bij je past. Natuurlijk kun je als IT-startup met alleen maar mannen gaan leuren bij een investeerder die zich richt op vrouwen, maar de kans op een match is vrijwel nul.