Teamleader Blog Article

Met deze 5 tools maak jij je business future-proof

Met deze 5 tools maak jij je business future-proof

65 Procent van de Nederlandse ondernemers zeggen dat digitalisering in het verleden belangrijk is geweest voor de huidige situatie van hun onderneming. 29 Procent van de Nederlandse ondernemers zegt de komende twaalf maanden te willen focussen op het digitaliseren van haar diensten of processen. Slechts drie op de tien denkt dat dit daadwerkelijk gaat lukken*, daarom deze blog om je op weg te helpen: vijf tools waarmee jij je zaak future-proof maakt.

*Deze cijfers komen uit het onderzoek The Next Step dat onafhankelijk onderzoeksbureau iVOX (in opdracht van Teamleader) in augustus 2017 uitvoerde onder meer dan tweehonderd Nederlandse ondernemers.

Tool 1: De Digitale Werkplaats

20171115_5Tools_futureProof_inline-01.pngOf je je producten online wil verkopen, meer mensen wil bereiken via social media of je naamsbekendheid wil vergroten: marketing in de online wereld is een must. Voor sommige bedrijven is slechts aanwezigheid op het web genoeg, andere zullen iets meer actie moeten ondernemen. Het hangt allemaal af van het doel. En van wie kun je dit nu beter leren dan van Google zelf? In de Digitale Werkplaats “haal je alles uit het internet”. Je verbetert je digitale vaardigheden en afhankelijk van je doel, krijg je van Google een lesplan op maat. Gratis! Dit kan online, in de vorm van videotrainingen, maar je kan ook naar de Digitale Werkplaats in Amsterdam gaan: daar leer je alles over online marketing voor je bedrijf in de vorm van een workshop of persoonlijk advies. Nog even en je bent zelf een online marketing expert!

 

Tool 2: KeePass20171115_5Tools_futureProof_inline-02.png

Steeds vaker lees je berichten over bedrijven en (overheids)instanties die gehackt worden: cybercrime is geen sci-fi meer, maar realiteit. Genoeg reden om je documenten veilig te bewaren. Het liefst achter slot en grendel, maar hoe doe je dat digitaal? Inderdaad: met een wachtwoord. Gemiddeld moeten we 22 wachtwoorden onthouden, idealiter zijn deze allemaal uniek en niet te achterhalen. Lijkt jouw wachtwoord op het meest gebruikte wachtwoord 123456? Dan is het tijd voor KeePass: een zgn. wachtwoordmanager.

Nu lijkt het opslaan van wachtwoorden tegenstrijdig, maar deze tool is getest door de Consumentenbond en wordt veilig bevonden. Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat dit programma niet het meest gebruiksvriendelijk is, maar het is gratis en open source (en daarom veilig). Met de handleiding wachtwoordmanager KeePass van de Consumentenbond kun je al snel van start!

Tool 3: CRM

20171115_5Tools_futureProof_inline-03.pngHoeveel verkopers heb je in je team? Ieder van hen genereert een bak aan data: belangrijke klantinformatie die ze allemaal opschrijven en bewaren in een fysieke of digitale map, maar niet delen met elkaar. Klanten kunnen je benaderen via social media, telefoon, e-mail en bijvoorbeeld live chat. Wat ze ook doen - klagen of vragen - zonder platform waar klantcontactmomenten verzameld worden, worden aanvragen lukraak afgehandeld.

Belangrijke details gaan verloren, salesmeetings worden niet goed opgevolgd en er word geprioriteerd op basis van onderbuikgevoel. Een CRM-systeem brengt daar verandering in.

Met het CRM-systeem van Teamleader beheer je al je contactgegevens op één plek en volg je potentiële klanten in het salestraject. Een CRM-systeem stelt je in staat om contactgegevens én contactmomenten vast te leggen, zodat je nooit meer iets vergeet en de informatie inzichtelijk is voor het hele team. Daarnaast wordt het opvolgen van prospects en het versturen van offertes je erg gemakkelijk gemaakt. Al met al kan CRM je een optimale workflow opleveren, zodat jij je kan focussen op je core business.

Tool 4: Evernote20171115_5Tools_futureProof_inline-04.png

Heb je ook wel eens het gevoel dat je hoofd niet groot genoeg is voor alle informatie die je moet onthouden? En komt het wel eens voor dat je een goed idee voor je business hebt, maar dat je die de volgende dag weer vergeten bent? Dan is Evernote wat voor jou. Met “je tweede brein” kun je notities bewaren, ordenen en delen. Altijd en overal: Evernote is namelijk een app die je zowel op je computer als mobiele telefoon kunt gebruiken. Evernote is beschikbaar voor jou als persoon, maar er is ook Evernote Business: een digitale plek waar je met je team ideeën, concepten en bestanden kan maken, bewaren en delen. Nooit meer losse Post-its, ellenlange e-mail threads of rondslingerende krantenknipsels in plastic insteekhoesjes: in Evernote bewaar en orden je alle losse hersenspinsels.

Tool 5: MailChimp

20171115_5Tools_futureProof_inline-05.pngMeer klanten en meer omzet - wie wil dat nu niet. Helaas is dit gemakkelijker gezegd dan gedaan. Als jij in 2018 meer business wil genereren, moet je ervoor zorgen dat je bestaande klanten bij je blijven en dat potentiële klanten voor jou kiezen in plaats van je concurrent. Je wilt top-of-mind zijn. Dat kun je bereiken door je zichtbaarheid te verhogen, via social media of een billboard, maar effectiever is e-mailmarketing. Middels een e-mailnieuwsbrief kun je laten zien dat je expert bent op een bepaald gebied, je genereert bezoekers naar je website, je bouwt een relatie op met je klant. Daarnaast is het ook een goedkope en snelle manier van marketing. Gewoon een mailtje sturen via Outlook of Gmail is vanwege wet- en regelgeving geen optie, maar MailChimp wel!

Of je nu je product wil verkopen, groot nieuws wil delen of je why wilt delen met de ontvangers, met MailChimp maak je heel gemakkelijk zelf een mooie, doeltreffende e-mailnieuwsbrief. Je kunt het zo uitgebreid maken als je zelf wilt: eens in de zoveel tijd een nieuwsbrief versturen of gepersonaliseerde e-mailcampagnes opzetten. In de automatisch gegenereerde rapportages zie je hoe goed het contact met je publiek is en wat de opbrengsten zijn.

Digitaal ondernemen: ook voor jou

Veel ondernemers hebben hun weg online nog niet gevonden. Het is bijna 2018, je moet nu wel! Ook als je niet hip of jong bent - en dat realiseer jij je maar al te goed. We helpen je graag je onderneming naar een hoger niveau tillen en ook succesvol te zijn in het digitale tijdperk. Vond je bovenstaande tools wel interessant, maar ook een beetje ver-van-je-bed? Dan is het e-book Digitaal ondernemen voor dummies echt wat voor jou. Hierin lees je wat de voordelen van online ondernemen zijn en welke stappen je als eerst kunt zetten. Veel succes!

DigitaalOndernemen_960x250 (1).jpg