Teamleader Blog Article

Projectmanagement in de bouw met de ‘lean method'

Projectmanagement in de bouw met de ‘lean method'

Voor iedere projectmanager is het een lastige taak om projecten op tijd, binnen budget en zonder kwaliteitsverlies af te ronden. In de bouwsector is het vaak nog nét iets complexer. Er zijn verschillende partijen bij betrokken, de looptijd van deze projecten is extreem lang vergeleken met bijvoorbeeld een marketingcampagne en veel taken hangen met elkaar samen.

Wil jij hoge kwaliteit leveren binnen de gestelde termijn én ondertussen de waarde voor je klanten verhogen? Gebruik dan de ‘lean method’. Dit is een werkwijze die zich richt op efficiënt werken. Daarbij wordt een flexibele werkomgeving ontwikkeld waarbij de klant centraal staat en verspilling zoveel mogelijk wordt beperkt.

Deze manier van werken wint al een paar jaar aan populariteit in de bouwsector. Dat hebben soortgelijke principes zoals het Building Information Modeling (BIM), 5S en het Last Planner System (LPS) al laten zien. Inzicht, flexibiliteit en klantwaarde staan centraal bij de lean methode. Je maakt optimaal gebruik van je middelen en zo lever je maximale waarde voor de klant.

Waarde creëren voor klanten

Met een klantgerichte mindset richt je je op een goede relatie met alle stakeholders. Een project is namelijk meer dan alleen een gedetailleerde planning of een snelle uitvoering. Het gaat er ook om dat je weet wie je klanten zijn.

Belangrijk is om niet alleen te begrijpen wat de klant wil, maar vooral waarom. Door hen beter te begrijpen, kan je advies op maat bieden en beter aan de verwachtingen voldoen.

20170517_ProjectManagement_Construction_inline_.jpgZorg voor een duidelijke communicatie flow met behulp van interne en externe rapporten. Deze lopen uiteen van de status per taak, tot de gebruikte materialen per project. Door klanten hiervan regelmatig op de hoogte te brengen voorkom je miscommunicatie – en daarmee ongewenste telefoontjes en mailtjes. Zo behoud je een goede relatie met je klanten.

Een flexibel werkproces

Alles tot in detail plannen lijkt een goede werkwijze, maar dat is het niet. Het is beter om te kiezen voor een flexibele aanpak. Hiermee leg je slechts de belangrijkste mijlpalen vast en plan je alle taken in een vaste volgorde in, zonder in te gaan op details.

Het grote voordeel hiervan is dat je projecten meteen kunt bijsturen wanneer nodig. Met de lean method ga je ervan uit dat een werkproces voortdurend geoptimaliseerd kan en moet worden. Door de stappen van de methode steeds te herhalen verminder je onnodig werk.

Flexibel communiceren

Verbeter de klantervaring met behulp van de juiste communicatie. Hiermee kun je ook discussies tussen medewerkers grotendeels vermijden door van tevoren duidelijke afspraken te maken.

Een flexibele werkwijze en goede communicatie gaan goed samen. Door de stappen van je lean proces te herhalen kun je jouw planning, materiaal en werkkrachten beter inschatten. Bovendien wordt de inbreng van medewerkers aangemoedigd. Als ze actief meedenken over mogelijke problemen en oplossingen, is de kans groot dat ze meer verantwoordelijkheid op zich nemen. Daarbij zullen ze zich extra inzetten om bepaalde taken af te krijgen.

 Verbeter je projectmanagement skills

Door de lean method blijf je jezelf voortdurend toetsen. Met een flexibele aanpak en door kritisch te zijn voor jezelf, kun je projecten bijsturen om er zoveel mogelijk waarde uit te halen. Zo blijf je nieuwe manieren vinden om jezelf te verbeteren en beperk je verliezen.

Elk project is uniek en vraagt om een passende benadering. Toch kunnen algemene richtlijnen je helpen om20170517_ProjectManagement_Construction_inline_2.jpg je in korte tijd meer inzicht te geven. Daarnaast kun je de communicatie met de verschillende stakeholders verbeteren.

Begin dus niet met lean projectmanagement zonder de verwachtingen van alle betrokken partijen uitgebreid te bespreken. Waarde creëren voor de investeerders is de eerste stap die je neemt bij het opzetten van een succesvol bouwproject.

De verschillende onderdelen van de lean methode zullen voor zowel jouw bedrijf, als ook voor je klanten een meerwaarde zijn. Uiteindelijk heb je minder kosten, minder verspilling, meer flexibiliteit, betere voorspellingen en vooral meer klanttevredenheid: allemaal interessante voordelen om de lean methode in de bouw te gebruiken.

 

Wil je een nóg betere projectmanager worden? Lees dan ons e-book over projectmanagement software om meer praktische tips te krijgen.20170222_NL_Ebook_Collaborate better & organise smarter_CTA.jpg