Hoe schrijf je een salesmail die beantwoord wordt?

Hoe ziet jouw salesopvolging eruit? Wij maken steeds meer gebruik van e-mail. In combinatie met een CRM kunnen we de prospects zelfs via zijn inbox écht raken. Het levert ons uiteindelijk veel nieuwe klanten op. Na duizenden e-mails gestuurd te hebben, weten we zo’n beetje wat werkt - en wat niet.

De e-mail verstuur je idealiter pas na het eerste telefonische contact. Benieuwd hoe je zo’n verkoopgesprek succesvol begint? Lees dan onze blog Hoe open je een telefonisch verkoopgesprek?

De tools

Voor de meest succesvolle salesopvolging heb je een paar tools nodig - dat is tenminste onze ervaring. Wij gebruiken als basis een CRM-systeem waarin we notities bijhouden van gesprekken die we met de prospects en klanten voeren. Door hiermee te beginnen, kunnen we in de e-mail inspelen op de pijnpunten en behoeften van de prospect en hem een stap verder in het verkooptraject helpen.

Daarnaast gebruiken we Textexpander. Hiermee maken we niet alleen efficiënt gebruik van teksten die in het verleden succesvol bleken, maar vergeten we ook geen onderdelen. In Textexpander staan een aantal scripts met onderwerpen die we met iedere prospect bespreken. Deze vullen we aan met vragen en antwoorden voor de specifieke prospect.

Deze e-mails versturen we overigens gewoon via Gmail of Outlook. Overige e-mailsoftware (zoals Mailchimp of Hubspot) gebruiken we eigenlijk alleen bij MQL’s. Na het persoonlijke telefonische contact, communiceren we via de mail ook 1-op-1. Wel zo aardig.

HQ Blog Sell More Less Time Inline 2

En… actie!

De e-mails die wij versturen zijn sinds een paar maanden opgesteld volgens het AKA-model. Dit staat voor Aanleiding, Kadootje en Actie.

De e-mails zijn zo’n 4 zinnen lang:

  1. We benoemen de aanleiding, zodat de ontvanger weet dat het bericht relevant is.
  2. We geven een kadootje waarmee hij zijn kennis kan vergroten.
  3. We stellen een concrete actievraag.

In de eerste zin leggen we uit waarom we deze e-mail sturen, wat was de aanleiding? Hiermee is het voor de ontvanger direct duidelijk dat dit bericht wel degelijk relevant is en niet als spam gemarkeerd hoeft te worden.

Dankzij de notities in het CRM weten we waar de pijnpunten en behoeften van de prospect liggen, hier spelen we op in door hem een kadootje te geven. Dit kan een whitepaper zijn met meer informatie, een artikel of een persoonlijk opgenomen video waarin de salesmedewerker ingaat op de specifieke uitdagingen van de prospect en hoe die verholpen kunnen worden. Soms geven we zelfs een mini demo van het product. Deze video’s kun je gemakkelijk maken met een tool als Soapbox.

Alle e-mails worden afgesloten met een actievraag. Dit kan zijn "Kun jij dit volgende week dinsdag om 15.00 uur met mij bespreken?" De truc hier is om zo specifiek mogelijk te zijn. Op de vraag "Wil je hier verder over praten?" kan iemand gemakkelijk nee zeggen en dan heb je niets meer. Door een specifieke vraag te stellen, krijg je ook efficiënte feedback terug en daar kun je mee aan de slag!

Meer weten over Teamleader CRM? Start via deze link een gratis trial van 14 dagen.

  • 06/03/2019
  • Laatst gewijzigd op 03/12/2023

Gerelateerde blogposts