Teamleader Blog Article

Teamleader in Berlijn - watch out, Merkel!

Teamleader in Berlijn - watch out, Merkel!

Gent - 31 augustus, 06.30u. Na voorbereidend werk van enkele maanden staat onze #TLBerlin-crew klaar op de luchthaven van Zaventem. De komende drie dagen markeren de start van het Duitse Teamleader-avontuur. Na Gent en Amsterdam mag ook Berlijn de borst natmaken voor de stormram die Teamleader heet. Angela Merkel, beware!

 

Dat het hard gaat, mag duidelijk zijn. Berlijn is ondertussen de derde stad in evenveel landen waar Teamleader voet aan de grond zet. Dat is duidelijk ook ter ore gekomen bij de nationale pers, want we kregen zowaar een reportageploeg van Terzake mee op sleeptouw.

 

De keuze voor Duitsland is trouwens geen wilde gok. ‘Het kantoor in Berlijn is ons eerste kantoor in een niet-Nederlandstalig land’, aldus Jeroen De Wit. ‘Daarmee verlaten we onze comfortzone en thuisvoordeel. We willen bewijzen dat we ons model uit Nederland en België kunnen kopiëren en aanpassen aan de Duitse markt. Toen we in het voorjaar een belangrijke award wonnen op een conferentie van The Next Web, zagen we erg veel Duitse interesse. Er verschenen artikels in de Duitse pers en onze website werd overspoeld. Sindsdien stond het eigenlijk al vast dat we zouden uitbreiden naar Duitsland. En Berlijn wordt soms het Europese Silicon Valley genoemd, dus we kunnen nergens beter zitten. Er heerst hier een heerlijk sfeertje, met veel start-ups, investeerders en events."

Berlijn, 11.05u. De lijnvlucht Brussel-Berlijn maakt een routineuze landing op de luchthaven van Tegel, onbewust van het toekomstveranderende pakketje dat het vervoerde. Uiteraard stond er, hoe kan het ook anders, een uitgestrekt welkomstcomité ons op te wachten.

 

Een aantal uur en een bezoek aan onder andere Media Markt en Ikea later, krijgen we eindelijk de sleutel van ons nieuw kantoor overhandigd. The Factory is een kantorencomplex in hartje Berlijn waar tientallen succesvolle start-ups onderdak vinden. Tussen onze buren vinden we bijvoorbeeld Uber, Twitter, Zendesk en Soundcloud terug. Een mooi voorteken van wat #TLBerlin nog te wachten staat?

Volgens Inside Sales Josephine Blümel alvast wel: ‘Van hieruit hebben we direct contact met de Duitse mkb’ers,’ vertelt de Duitse Josephine, ‘waardoor we de lokale behoeften beter inschatten en hen sneller kunnen bedienen. Efficiëntie is een belangrijk begrip in Duitsland en net daar zet Teamleader zwaar op in. Dit moet het perfecte huwelijk zijn.’

 

Als we zeggen hartje Berlijn, zal je ons niet betrappen op een leugen. Een nadere inspectie van ons zonovergoten terras leert ons dat onze tuinmuur een overblijfsel uit een nog niet zo heel lang vervlogen tijdperk is.

 

Aangekomen in het kantoor diende de leegte uiteraard ook nog gevuld te worden. En dat zag er ongeveer zo uit (opgelet: beelden kunnen versneld lijken):

Hoe beter ook dan een zware werkdag af te sluiten met een Duitse pilsner en een idyllische locatie op de achtergrond?

 

Berlijn - 01 september, 09.00u. Na de inspanningen van de vorige dag kan het dagelijkse leven op kantoor weer van start gaan. Een internetverbinding en een plek om te zitten, meer hebben we niet nodig om Teamleader DE uit de startblokken te laten schieten. 

Onze Duitse marketeer Patrick maakt dan ook gretig gebruik van het zonnige terras om wat werk in te halen, gecombineerd met een diepte-interview voor Terzake.

 

Om onze stempel direct al te drukken in het complex van The Factory, gingen we ook op verkenningsronde bij de ons omringende bedrijven. We nodigden ze -geheel Teamleader style- uit voor een avond met pizza en Belgisch erfgoed.

 

Berlijn - 02 september, 14u. Net voor de Belgische delegatie op het punt staat te vertrekken, krijgen we nog een aangename verrassing. De deurbel brengt ons een gezant van niemand minder dan Fortino, het durfkapitaalbedrijf van o.a. Duco Sickinghe dat ons de voorbije jaren enorm heeft gesteund, met een fleurige bos bloemen in de hand om het kantoor wat op te leuken en ons succes te wensen!

 

De toon is dus alvast gezet in het nieuwe Berlijnse kantoor. Vanop de luchthaven kregen we nog de melding mee dat de eerste klant in het Duitse kantoor net was gevallen. Een mooie voorbode voor de toekomst!

De uiteindelijke reportage was te zien op maandag 7 september op Terzake. Herbekijk het verslag hier integraal opnieuw.